Tre veier til lavere kostnader

Den største utgiften du har til bil er selve kjøpet av kjøretøyet. Har du billån betaler du renter og gebyrer, i tillegg til at bilens verdi reduseres ganske raskt. Deretter kommer alle de løpende utgiftene, til forsikring, årsavgift, service, vedlikehold, samt bruken av kjøretøyet.

På dette siste punktet er det mulig å spare mange tusen kroner i året, bare ved å være litt bevisst. Vi kan dele sparemulighetene inn i tre områder:

  • Forbruket av drivstoff
  • Hvor og når du fyller tanken
  • Valg av betalingsmiddel

Resten av artikkelen tar for seg disse tre punktene, med nyttige tips underveis.

Redusere forbruket

Teoretisk sett er det forbruket som gir størst rom for sparing. Du kan jo la helt være å kjøre bil, og dermed ha null utgifter til både bil og drivstoff. Det er det imidlertid ikke alle som kan, og spesielt ikke de som ikke bor i storby med gode transportløsninger.

Om du er avhengig av bilen, vil du uansett kunne få en betydelig reduksjon av drivstofforbruket med disse grepene:

  • Velg en bil med lavt forbruk.
  • Reduser bilbruken. Bruk bussen, trikken, beina og sykkelen når du kan.
  • Kjør økonomisk (mindre akselerasjon og nedbremsinger, bruk høye gir, hold jevn fart, redusere hastigheten).
  • Hold bilen i god teknisk stand (ha riktig lufttrykk i dekkene, vær nøye med vedlikehold og service).
  • Bruk motorvarmer (en kald motor sluker drivstoff).
  • Unngå luftmotstand (fjern skiboksen og takstativet når du ikke trenger de, hold vinduene igjen når, spesielt på motorveiene).

Fyll tanken når det er billig

Før var det slik at de mest økonomisk anlagte bileierne fylte tanken på søndagskvelden eller mandagsmorgenen. Da var nemlig bensin- og dieselprisene som regel på det laveste. Dette mønsteret ble til dels forpurret av bensinkjeden Circle K, som ønsket å få en mer flat priskurve gjennom hele uken. Det igjen førte til at de andre kjedene også justerte pumpeprisene sine.

Det er imidlertid fortsatt prisvariasjoner fra dag til dag, men med mer lokale trender. Bruker du litt tid på å følge med på stasjonene i nærområdet, vil du sannsynligvis se hvordan prisene endrer seg. Se spesielt på prisene på søndager og mandager, for Circle K klarte nok ikke å endre dette mønsteret helt.

Betal drivstoff med kredittkort

Du vil alltid spare på drivstoffutgiftene dersom du bruker rett betalingsmiddel. Med riktig kredittkort får du flere fordeler du bør utnytte, noe vi ser nærmere på i avsnittene under.

Husk bare at rabattene du får vil bli raskt spist opp dersom du må betale renter for kreditten du brukte til å kjøpe drivstoff. Du unngår renter ved å utnytte den rentefrie kreditten som er innbakt i alle norske kredittkort.

Reglene er at hele kredittbeløpet må gjøres opp ved neste forfall, for at du skal få fullt rentefritak. Betaler du kun deler av regningen, blir hele kredittbeløpet renteberegnet.

Faste rabatter og Cashback

Du sparer mest penger dersom du har et kort som gir både faste rabatter på drivstoff, og der du også får såkalt Cashback.

De faste rabattene gis imidlertid kun hos spesifikke kjeder. For eksempel får du 40 øre i avslag per liter med Shell, Esso og Circle K sine kort, men bare på den respektive kjedens egne stasjoner.

Cashback betyr penger tilbake, og virker som en slags bonusordning. Du sparer opp en viss prosent på alle kjøp, og får summen av dette fratrukket på neste regning fra kredittselskapet. Et godt eksempel på denne typen kort er Flexi Visa fra Santander Consumer Bank.

Norges beste bensinkort?

Enkelte aviser og sammenligningssider på nett kårer periodevis de beste kredittkortene, innenfor ulike kategorier. Her er kortet fra Danske Bank, 365Privat MasterCard en gjenganger i kategorien bensinkort.

Med 365Privat MasterCard får du en fast rabatt på 34 øre per liter på alle Esso-stasjoner i Norge, i tillegg til Cashback. Pengene tilbake på bensin og diesel er 3,65% øre på Esso-stasjoner, og 2% om du fyller tanken på alle andre stasjoner. Totalt kan du da komme opp i omtrent 90 øre rabatt per liter.

Begrensinger i Cashback

Hvor mye du kan få i Cashback er vanligvis begrenset til en fast sum per måned, eller per år. Det vanligste nivået er 200 kroner per måned, og maksimalt 2000 kroner per år.

Har du et 365Privat MasterCard må du fylle tanken for omtrent 5400 kroner hver måned for å nå grensen. Det er de nok de færreste som bruker så mye drivstoff i måneden, men husk at grensen gjelder for alle transaksjoner du får Cashback på. Pengene du får tilbake gjelder nemlig normalt også når du betaler for alt det andre du trenger.

Rabattene gjelder ikke bare bensin og diesel

Dersom du har kredittkort med drivstoffrabatt, er det vanlig at du også får rabatt på øvrige produkter og tjenester du handler på bensinstasjonen. Dette kan være rekvisita, bilvask, skifte av dekk, pølser og melk, og alt det andre de selger.

Andre fordeler i kortet

Det kan være mange andre fordeler å finne i et egnet kredittkort, enn det at du kan spare på drivstoff. En av de mest nevenyttige ordningene du kan dra nytte av er gratis reiseforsikring. Denne gjelder så lenge minst halvparten av reisens transportkostnader er betalt med kortet.

Det finnes også kort med mer bilrelaterte forsikringer, for eksempel tankfeilforsikring, og egenandelforsikring for leiebil.